#0001 Kam se poděla gastronomie? aneb Konec gastronomie v Čechách

Restaurace jsou poslední dobou jen zklamáním. Vždycky tomu dávám šanci. A ono přeci jen nejdřív to zní pěkně. Člověk se bude moct příjemně bavit, nebude muset stát u sporáku a bez jakékoli námahy se nají. A na začátku, podle jídelního lístku, si asi i myslí, že dobře.
Ale ne. Nevím, kdy naposled mě restaurace nezklamala. Vepřová panenka je všude vysušená a neukousatelná. Málokde mají nahřáté talíře, takže už po chviličce je jídlo studené a to rychle ztrácím chuť. Každá druhá, možná i častěji, omáčka je dohušťovaná moukou...
No a do toho - myslím si, že když už jde člověk do restaurace, mělo by to zahrnovat nějakou úroveň gastronomie. Samozřejmě ne, když jdete do nádražní hospody na jídlo za sedm pětek. Ale pokud už to jsou dražší restaurace, už jen proto, že si za malou porcičku masa bez přílohy účtují přes dvěstě korun, bych očekávala nějakou úroveň. A to se poslední dobou nikde neděje.

Základní věci jako:

  1. Prostřené příbory a složený ubrousek (ne takový ten nejlevnější jednovrstvý bílý, ale ideálně látkový příručník)
  2. Pěkný ubrus a napron... nebo dřevěný neprostřený stůl...
  3. Obsluha se neptá, co si zákazník dal, pokud se ještě ani neusadí.
  4. Obsluha se neptá na pití, pokud zákazník ještě nemá jídelní a nápojový lístek.
  5. Jídlo se nosí správně popořadě - předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert... a rozhodně se nestane to, že by zákazník ještě jedl polévku a už mu nesli hlavní jídlo.
  6. Otevírání vína (bílého) - s látkovým příručníkem, žádné ťapkání mastnými prsty po láhvi, žádné "puf" při pomalém vytahování špuntu...
  7. Příjemná, nevlezlá obsluha - neptá se třikrát během jídla, jestli všechno v pořádku. Nechová se příliš odtažitě a snobsky... Přátelská obsluha, co umí poradit a člověk si nemusí připadat, jako by vylezl z traktoru je daleko příjemnější. Často si restaurace hrají na něco, co nejsou. A člověk, i když má na dobrou večeři, prostě se tam necítí. A co potom dělat, když si chcete užít hezkou restauraci?
Já to nechápu... mám gympl. A bohužel pro mě, mám přehled o tom, jak by to mělo správně vypadat. Zajímalo by mě tedy... máme hotelovky... učiliště pro servírky/kuchaře... Proč tyhle základní věci nikde nejsou?
Musím uznat, Horský hotel Ještěd na večeře - pro hotelové zákazníky, má moc pěkné služby. A když nad tím zpětně přemýšlím, ceny nejsou zas tak špatné. Když si vezmu Bílý mlýn, Černý kůň, Půlměsíc, Alizee, Plaudit... Ceny jsou vážně našponované. Obsluha je vymóděná a chování je škrobené, až nepříjemné. Ale stejně potom chybí nějaké základní věci... Je to divadlo. Divadlo na peníze...

Takže neznáte nějaké dobré restaurace v Libereckém kraji?
Já asi bohužel ne

Špenátka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Starší články