#0005 Kde vzít čas na knihy

Poslední dobou se mi daří zase víc číst a jsem za to moc ráda. Rozšiřuju si slovní zásobu, posiluju mozek... Jsou různé studie o tom, na co všechno má čtení vliv, ale o tom se dnes zmiňovat nebudu. Prostě si myslím, že čtení má na člověka pozitivní vliv (nechci, aby mi zakrněl mozek!). A jako bonus nemusím v autobuse navazovat trapný oční kontakt!

I jsem se zase naučila chodit do knihovny i pro jiný knížky než skripta a odbornou literaturu k bakalářce...

To, jak zase čtu, se konečně blíží tomu, jak hodně jsem četla ve svým Harry Potter věku, kde jsem nadšeně čekala měsíce na knížku a pak ji měla za dva dny přečtenou. A pak mě čtení na chvíli nějak přestalo bavit. A nevidím to, jako úplně špatný. Vracím se k němu teď ve velkým. Vím, že to je koníček přesně pro mě. Člověk zleniví snadno - koukat na seriál nenamáhá mozek tolik jako čtení, ale co z toho?... A koukání na seriály je takovej běžnej koníček vysokoškoláků pozoruju... A chvilku jsem myslela, že potřebuju pořád nějaký sociální interakce (pořád někam chodit a že nestačí, když dělám něco "pro zábavu" sama), ale to je taky pryč. Sport? Není pro mě a nikdy nebude. Ruční práce? U toho se dobře navztekám, takže to by proti stresu vážně nepomohlo... Čtení. Čtení, to by šlo.



A pozoruju, že poslední dobou mi pár lidí (ne vůbec málo) se závistí říká něco v duchu "kde bereš tolik času na čtení? to bych chtěla taky". No je mi to trošku k smíchu. Jsem ve třetím ročníku bakalářskýho studia = píšu bakalářku, měla bych se chystat ke státnicím... K tomu nejsem zrovna nejlepší studentka a ještě si s sebou táhnu předměty z druháku. Momentálně mám dvě brigády. Nechci si stěžovat - nestěžuju. Ale čas na čtení si jednoduše najdu. Jako všechno - je to o prioritách. Můj den má stejně jako váš 24 hodin. A povinností mám víc než dost.

A ačkoli vím, že to lidé nemyslí nijak zle, lehce se mě to dotýká. Copak jinak vypadám, že nic nedělám? Že "jen čtu"? Nebo že se věnuju čtení na úkor nějakých povinností?

  • nevěnuju tolik času seriálům (nové díly Doctor Who nejsou, tak co...) ani televizi celkově
  • nechodím moc často pít, "pařit", do kina, do restaurace,...
  • denně strávím přes 70 minut v autobuse, je třeba si to nějak zpříjemnit
  • o krátký pauze ve škole vytáhnu místo telefonu knížku
  • o delší pauze si jdu číst do knihovny
I přestože teď vychází mnoho krásných knížek, vracím se spíše ke starším známým autorům, kde si můžu být kvalitou a označením bestseller jistá. Nejvíc čtu sci-fi, fantasy a teď teda zkouším i horory/thrillery.

Takže malé shrnutí:
Čtení nejsou žádné závody. Nemusíte přečíst knihu za tři dny. Knížku si klidně nechte na dva týdny/měsíc... Každému vyhovuje jiné tempo a rychlost nic neznamená, pokud knihu nestačíte ani vnímat...
Někdo má rozečtených několik knih, někdo nezačne číst knihu, dokud nedokončí předchozí.
Nemusíte číst jen mainstream knížky, co jsou zrovna in na instagramu...
= Je jedno co a jak čtete, hlavně, když občas něco přečtete.
Už jsem generace, co se bojí, že moje potenciální děti nebudou chtít vůbec číst... Vždyť v tom není žádná interakce...
A to, že na čtení nemáte čas je jen výmluva :) Každý má čas. A každý ho má víceméně stejně (toho volného).

Zajímalo by mě, kolik tak denně přečtete stránek?
Jak si vy hledáte čas na čtení? Kolik mu tak denně dáte?

A ano, úplně jsem přestala psát sem recenze, protože mi přišlo, že o ně stejně není zájem. A když přečtu knížku, mám z toho dostatečný prožitek a nemám nutně potřebu psát a zveřejňovat recenzi. A tak mě zajímá - měla bych se k tomu vrátit? A byl by zájem o nějaký specifický žánr? Mám psát jen o novinkách nebo můžu psát i o starších knihách (např. 2009), které čtu a připadají mi nadčasové?

Za jakoukoli zpětnou vazbu budu moc ráda :)
Děkuji

Vaše Špenátka

2 komentáře:

  1. Tak tenhle článek je boží! U něj mám pocit, jako bych to psala já :-)
    Jsem na Tvém oblohu poprvé a moc se mi líbí. Mně by se líbila recenze na starší a trochu ,,zapomenuté" knížky. Na recenze na nové vydané se ani nedívám.
    Líbilo by se mi od všeho trochu. DJ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, ani jsem nedoufala, že se někdo bude namáhat číst to až do konce!
      A jsem ráda, že někdo stojí o tyhle "zapomenuté, momentálně nezprofanované knížky, takže se na ně vrhnu :)

      Vymazat

Starší články