#0009 Odpusť mi, Megan (recenze)

Název: UNSPEAKABLE (Odpusť mi, Megan)
Autor: Abbie Rushton
Počet stran: 275
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: atom
ISBN: 978-0-349-00206-4
Kategorie: young-adult
Knihu jsem dostala... ♥

Knížka nás hned hodí do děje, do dramatu... A my tak zjišťujeme, že se ocitáme v hlavě hlavní hrdinky Megan. Megan se honí v hlavě mnoho myšlenek, některé k ní promlouvají, ale ona sama neřekne nahlas žádnou. Ani nemůže. Postupně zjišťujeme, že ztratila blízkého člověka, svou kamarádku Hanu a od té doby nedokáže vydat hlásku. Ve škole nemá moc přátel a je spíše izolovaná, ale nalepí se na ní nová studentka Jasmine, se kterou se rychle spřátelí. Mezi Megan a Jasmine vzniká silné pouto, Jasmine ale někdo vyhrožuje a hrozí, že se zase Jasmine se svojí rodinou bude muset stěhovat pryč... Během zjišťování, kdo Jasmine vyhrožuje nebo co se vlastně tehdy stalo s Hanou, se knížka tváří jako thriller... na druhou stranu od momentu, co Megan získá novou kamarádku Jasmine je to jasná romantika (LGBT ♥).

Každopádně co se tedy tenkrát vlastně stalo její kamarádce?
Najde Megan způsob, jak zase mluvit?

Kniha se rychle a úplně sama. Pro mě osobně to byla taková oddechovka, ale myslím, že věkově je to někde jinde. Chci tím říct, že myslím, že bych si ji užila daleko víc, kdyby mi ji dal někdo k přečtení ve čtrnácti. (A teď budu mít asi tendence každý YA srovnávat s Muffin a čaj, což byla moje první YA a přišla mi dokonalá...)

Co se mi líbilo bylo, že ačkoli v knížce byla i silná dějová linie, převážně to bylo o emocích. Příběh jsme sledovali subjektivně z pohledu Megan spolu s jejími pocity, které byly popisovány moc krásně.

Děj mi ale přišel jednoduchý a konec předvídatelný... Zajímavý námět, zajímavá situace, která by mohla být pojata lépe.

Celkově to pro mě nakonec byla kniha, kde jsem se musela donutit, abych přečetla i tu poslední třetinu a opravdu jsem ji chtěla odložit... Od knížky a děje už očekávám něco složitějšího. Každopádně jsem ale ráda, že jsem si po dlouhé době přečetla knížku v angličtině. A přijde mi, že moje úroveň není nijak vysoká a zvládla jsem to, takže bych to klidně doporučila někomu, kdo začíná se čtením knížek v AJ.



Moje hodnocení: 60%
Vaše Špenátka

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu jsem četla, v češtině a docela se mi líbila, ale byla vážně taková jednoduchá, příjemná jednohubka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrát děkuju ♥ nějak nejsem zvyklá, že mi tu přibude komentář :)

      Vymazat

Starší články