#0001 Aféra Lidl

Nemějte od tohoto článku vysoká očekávání.

Moderní doba je taková, že je chvilku kolem něčeho obrovský humbuk, ale za pár (ani ne let) měsíců po tom ani pes neštěkne. Ale možná jsou události, které nechci zapomenout. Které zmizí ze zpráv a z historie, ale přitom tak krásně ukazují naši kulturu a společnost jako nic jiného.
Jo, takoví jsme.
Lidi.

O co vlastně jde?
Ano... to je celé.




A musím uznat, ano... poslední dny mě zaujala aféra Lidl je černý (ano, tisk si s titulky dal záležet). V letáku na módu je vyfocen černoch. A to je celý problém! A bylo zde mnoho negativních příspěvků, především na Facebooku, co tam dělá "černoch", vždyť jsme v Evropě a další podobné argumenty neargumenty. A nechápu, jak se tolik lidí může chytit na něco takového... a hlavně, že všichni mají potřebu to vykřičet do světa - na fb stránku Lidlu. A taky... koho to vlastně zajímá?
Zajímalo by mě, jestli by takhle reagovali i občané jiných zemí...



Největší otázkou pro mě je... vážně je v České republice tolik nenávistných občanů... vůči černochům? Naivně jsem žila v domění, že tenhle druh rasismu u nás není příliš rozšířený... Ano, je dost jasné, že větší skupiny mají problém s vietnamskými či romskými menšinami u nás - ty se alespoň vyskytují. Copak nás nějak ohrožují v České republice černoši? Ale to není má otázka... otázka je... já jsem toho názoru, že zase tolik lidí, které by popudila jen fotka v letáku, není... a že se jedná o marketingový tah Lidlu. Je teď zviditelněný a skoro každý o této aféře ví. Vznikají vtipy, které se šíří mezi lidmi podobně jako viry. Během pár dní už vzniklo mnoho komických obrázků.

Každopádně pokud to je opravdu jen lidská vlastnost... kritizovat... a to nahlas... musím uznat, že Lidl zatím reaguje dobře, nijak nevhodně.

Přesně tak!
To tu dlouho nebylo... pojďme si po každé aféře změnit profilovky!

 A mnohé další...






A moc krásně téhle aféry využívají i další firmy.






Takže je to opravdu tak?
Češi jsou národ ovcí? Jak jinak než bílých?
A jsou plní nenávisti, sobeckosti, povrchnosti a předsudků?
Možná, že i ano.

Co čekat od lidí jako...
Těžko říct...
Demokracie a svoboda slova...
Všichni víme, že to nefunguje 100%
A kde je ta hranice...
Kde lidi jsou schopní psát výhružné komentáře... na internet, kde si je může přečíst každý... ještě se tím... chlubí?
Kolik takových lidí byste chtěli potkat sami večer na ulici?


Naštěstí ještě nevymřeli lidé, co mají dost humoru pro všechny!


Špenátka

PS: Omlouvám se, zdroje jsem trošku nezvládla, protože jsem postupně získávala obrzky screeny obrazovky a stahováním z FB... a neměla je v plánu publikovat.
Ale on by holý text asi neměl takovou hloubku... až takhle je vidět, co mám opravdu na mysli.

5 komentářů:

  1. Ahoj, bohužel, ale layouty na blogspot neumím.

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk ani neví jestli se má smát nebo brečet. Já jsem říkala, že za chvíli zakážou NOVU kvůli Korantenga a brzo asi zruší celý Lidl, protože má Norské, Britské a i Asijské týdny a takovou multikulturu to my přece nechceme :-D. Ach jo to je debilita.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radši smát!
      Brečet je k ničemu, to by se pak člověk musel stydět za vlastní národ.

      Vymazat
  3. Já chápu, že josu lidi nasraní, rpotože teď je v módě dosazovat černochy násilně úplně kamkoliv - viz černá Hermiona. Jenomže vina černochů to není, ti se sami musí cítit kolikrát poníženě, že je chce třeba do filmu režisér dosaditjen proto, aby sám nebyl za rasistu. Vdaí mi tento přístup bělochů, kteří prostě dělají černochům všmeožné ústupky a můžou se z nich posadit na prdel, jen aby je společnost milovala, jací jsou to bojovníci za lidská práva... Představuji si ten boj trochu jinak.
    Mně třeba fakt nevadí černoši v reklamách a kdekoliv jinde... nevadí mi černošské modelky... vadí mi jen miss Helsinki, ktreá je prostě ošklivá a vyhrála to určitě jen a pouze proto, že je černá, a lidi včetně poroty zase nechtěli být za rasisty. Já znám spoustu krásných černošek, znám Tyru Banks, nádhenrou modelku, kterou uznávám a uctívám, ale miss Helsinki si to fakt nezalsoužila. To, že je černá, z ní krasavici nedělá. Nedělá to z ní nikoho výjimečného. Je jen normální člověk a stupidní běloši to nedokážou pochopit, rpotože v rámci boje za rovnoprávnost se nám tu rozmohl až nezdravý "kult černé barvy".
    Tkaže to je můj problém s nadměrným obsazováním černochů. Nevadí mi černoši, vadí mi ten záměr za tím.

    Lidi, kterým však vadí pouze černoši a považují je za tsrůjce všeho zla, za atentátníky a poskrvnu lidské rasy, josu omezenci. Vážně je mi jich líto, ale zdá se mi, že jich naštěstí není moc, akorát se shlukují na určitých FB tsránkách, kde si notují, a tak jsou výrazní. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano... tohle je druhá stránka věci, souhlasím... taky je to určitě kvůli tomu - aby tam prostě byl černoch, a ne proto, že si ho vybrali jako pěknýho modela...

      Ale nevím no, mě třeba tenhle nijak nepohoršuje... to oblečení na něm vypadá líp než na průměrným českým chlapovi (a že když si představím, jaký průměrný český chlapi nakupujou v Lidlu, zrovna modelové to nejsou!)

      Jo ten záměr... to je pak zas směr k pozitivní diskriminaci, a rozhodně na tom taky nevidím nic pozitivního... Ale tohle není žádný ústupek na úkor "bělochů"...

      Jojo, moc jich není, ale i těch pár reakcí, co bylo, je prostě příliš na takovouhle "prkotinu"... i když je to jen internet, jen jedna FB stránka a jen pár lidí, byly to komentáře plné rasové nenávisti, a to mi nepřijde v pořádku ani tam... Obvzlášť v Čechách...
      A pak mě fascinuje, že člověk nemůže říct špatné slovo proti konkrétním romům, co třeba páchají tresné činy nebo podobně, ale tohle je naprosto v pořádku. Vadí mi, že tu máme víc pohledů na diskriminaci, a zdá se to v pořádku...

      Vymazat

Starší články