Krok č. 3 - Minimalismus financí

Nevím, jestli v rámci minimalismu nebo spolu s sním, přišla taková potřeba spoření a šetření. Vyrůstala jsem v tom, že systém obálek není nic funkčního. No podle mě záleží, jak si obálky nastavíte. Pokud máte obálky typu oblečení/jídlo/zábava a pak si z nich libovolně berete a přendaváte, určitě to nefunguje.

Moje představa nakládání s financemi je následující.


Vezmeme si příjem domácnosti.

1. SPOŘENÍ. Už dříve jsem se setkala s názorem, že pokud si to člověk může dovolit, 40% výplaty by si měl dávat na spoření. Téměř se toho držíme. Spoření jde pryč jako první, ne že čekáte, jestli vám na konci měsíce zbudou nějaké peníze, které byste ušetřili...

2. NUTNÉ PLATBY. Vyřešíme nezbytné výdaje. Nájem, energie, internet, nafta, párkrát za rok věci jako nedoplatek na daních/povinné ručení/... v našem případě třeba i dobírka na balík kočičích granulí a písku z eshopu (mimochodem naučit se nakupovat online a neutrácet zbytečně za přirážky v kamenných obchodech - a že i na těch věcech pro kočky je to tolik znát, je taky ohromně výhodné, pokud se snažíte spořit)

3. VÝDAJE. Zbývají nám samotné výdaje na měsíc - převážně na jídlo. Ale samozřejmě do toho spadá zábava, oblečení, kosmetika, drogerie (čistící prostředky), věci do domácnosti,... co je zrovna třeba. Co se ale týče těchto věcí, co je zrovna potřeba, u věcí, co nejsou zrovna pro přímou spotřebu (jako prostředek na mytí nádobí nebo suroviny na večeři), ale spíše na nějaké dlouhodobější užití (nádobí, oblečení, kniha,...), chci dodržet 30-ti denní seznam. (Pokud chcete koupit věc, která není vyloženě k okamžité spotřebě, ale věc, kterou potom budete muset uchovávat, mít pro ni místo, starat se o ni, možná do ní investovat nebo platit za ní, napište si jí na papír a spolu s ní datum, kdy ji tam zapisujete. Za 30 dní od zapsání na seznam máte nárok si to koupit. Tahle doba vám zajistí, že nepůjde o nesmyslný nákup ovlivněný momentální slevou nebo reklamou, ale že danou věc opravdu chcete.) Ale zpět k těm zbylým výdajům. Jak už jsem zmínila, nejsem pro obálky rozdělené podle účelu, ale jsem nyní pro obálky rozdělené podle času. Zní to nezodpovědně a hloupě, ale občas se stane, že na začátku měsíce utratíte hrozně moc, protože máte ten pocit, že peníze máte. A najednou potom týden před výplatou hladovíte a furt v peněžence držíte tu poslední stovku, kdyby náhodou. Peníze, co zbudou po odečtení spoření a pravidelných nezbytných výdajů, rozdělte na čtyři stejné částky a tím máte týdenní přijmy/výdaje. Poslední týden v měsíci tak budete mít tolik jako kterýkoli jiný.

4. VĚCI. Když už si opravdu něco chcete koupit, našetřete si na to. Nekupujte si nic, na co nemáte. S tím, že to nějak doženete přístí týden/měsíc... Nepůjčujte si. Abyste mohli být psychicky vyrovnaní a v pohodě (k čemuž přeci minimalismus vede), nejde to dohromady s tím být zadlužený. Počkejte si... a nebo možná tu věc vůbec nepotřebujete...

Máte nějaké své rady a tipy, jak zaručeně během měsíce ušetřit? Jak vyjít do další výplaty bez stresu? Sem s nimi :)
Vaše Špenátka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Starší články